Respectable Lògia Catalunya

Rosa Roger i Moreno
Recuperació de la Francmaçoneria a l’Estat Espanyol (1976 – 2006)
La Busca edicions

Aquesta obra és una crònica detallada, precisa i documentada de la lògia Catalunya fundada el 1976, la qual va significar la represa de l’activitat maçònica després de la llarga nit del franquisme.

Portada del llibre Respectable Lògia Catalunya

Diccionari Breu de Terminologia Maçònica

Diccionari Breu de Terminaloagia Maçònica
La Busca edicions

La Francmaçoneria no té cap secret, la conseqüència d’aquesta afirmació és aquest diccionari que, de ben segur, és un més entre d’altres que a hores d’ara s’han editat, però amb la novetat que, com diu el seu títol, és “breu”, ès a dir, a l’abast de neòfits i gent encuriosidad per la naturalesa d’una “societat” titllada de “secreta” durant molt de temps. La novetat afegida d’aquest diccionari constitueix haver estat editat en català, com un pas més per a la normalització de la nostra llengua en un altre dels nombrosos camps de la cultura.

Portada del Diccionari Breu de Terminologia Maçònica

Epictet-MarcAureli – Enquiridió-Reflexions

Epictet – Marc Aureli – Enquiridió – Reflexions
Traducció de Joan Leita
Edició a cura de Josep Montserrat i Torrents
Textos Filosòfics – Editorial Laia

“Se cerquen llocs retirats al camp, a la costa i a la muntanya. Tu també sols anhelar sobretot aquesta mena de coses. Tot això, tantmateix, és molt vulgar, ja que en qualsevol moment que vulguis pots retirar-te en tu mateix. No hi ha cap lloc, en efecte, on una persona pugui retirar-se amb més tranquil·litat i amb més libertat que en la seva pròpia ànima, sobretot aquella persona que posseeix en el seu interior uns béns de tota mena que, si s’inclina devers ells, aconsegueix tot seguit una tranquil·litat completa.”

Epictet

Portada del llibre Epictet-MarcAureli – Enquiridió-Reflexions

El Renacimiento Oculto

Jesús Zatón, El Renacimiento Oculto, Tomo I: Espiritualidad y Esoterismo en el arte del Renacimiento- Fundación Rosacruz. Valencia, 2010

L’aportació a Europa de textos antics sobretot de filosofia i ciència per part de savis procedents de Bizanci, a rel de la caiguda de l’antic Imperi Oriental en mans dels turcs el 1543, provoca el sorgiment d’un munt de pensadors, polítics i eclesiàstics que discuteixen la pretensió de domini polític universal de l’Església Catòlica i defensen el retorn al cristianisme original. Temes com l’ànima, l’esperit, la gràcia, el sinedoque… són objecte d’enceses controvèrsies, afegit a qüestions científiques que contradiuen i desafien les teories i prohibicions eclesiàstiques basades en una interpretació literal de la Bíblia: la Terra no és el centre de l’Univers, la circulació de la sang, la dissecció de cadàvers….
Jesús Zatón, El Renacimiento Oculto, Tomo I: Espiritualidad y Esoterismo en el arte del Renacimiento- Fundación Rosacruz. Valencia, 2010
Per la seva banda, els pintors descobreixen la simbologia antiga meravellats de la manera com els antics intentaven explicar-se l’ésser humà.  Així no s’estan de reflectir-ho a les seves obres.

Aquest llibre fa un estudi de la diferent iconografia, pagana i cristiana, que apareix a la pintura dels segles XV i XVI alhora que una breu exposició de les circumstàncies històriques i socials afavorides per les traduccions de les obres antigues ajudat per l’invent de la imprempta que en va afavorir la difusió.