Apunt Històric

LA RESPECTABLE LÒGIA CATALUNYA

Francmaçons que anaven arribant dels respectius exilis als quatre punts cardinals passaven per l’Acadèmia Fontanella de Barcelona, propietat del G.·. Miquel Cabra i Massana amb un únic i priotari objectiu: la reconstrucció de l’Orde al país. Cabra havia estat iniciat a França i es va convertir en el contacte dels maçons que tornaven al país en els anys seixanta i setanta. Cada germà que l’anava a veure li donava una targeta que ell guardava. D’aquesta manera es convertí en el primer registre de GG.·. de després del franquisme, evidentment encara clandestí. A poc a poc l’esmentada acadèmia es va anar convertint en punt de reunió. Així, el 6 de març de 1976, aquell grup de GG.·. que s’hi havien anat reunint regularment sota l’excusa que “esta tarde hay reunión de profesores” davant de mirades excessivament curioses de l’autoritat, van fundar la lògia Catalunya. Foren 23 GG.·. Entre d’altres, Lluís Salat, Josep Munté, Joan Gonzàlez Massó, Rafael Vilaplana, Foc Premeditat, Miquel Cabra, Ramon Albareda, Josep Benet, Joan Safont, Jaume Barnades, Joan Vilató, Rafael Fernández Fernández, Tressens… Miquel Cabra en fou elegit primer Venerable Mestre. Cal recordar que Mariano Lleonard esdevingué el primer iniciat del postfranquisme.

Conseqüència de tots aquests fets es feia necessària la creació d’una Obediència. Així, l’any 1979, s’aproven provisionalment els estatuts de la Gran Lògia de Catalunya. Per aquest motiu la lògia Catalunya, per tal d’evitar confusions, passa a anomenar-se Perseverança. En no quallar definitivament el projecte d’una obediència netament catalana, el mateix 1979, la lògia s’integra amb aquest mateix nom i el número de registre 246 a la Grande Loge Nationale Française com a pas previ a la integració a la que serà Gran Logia de España (fundada el novembre de 1982), una vegada legalitzada la francmaçoneria a l’Estat espanyol l’any 1980. Per decisió sobirana d’una majoria de GG.·. Perseverança, el 1987, abandona la GLE i el 1990 s’integra  a la Gran Logia Simbólica Española (fundada el 1979 per Rafael Vilaplana), la qual havia modificat els seus estatuts amb una significativa descentralització organitzativa.

L’any 1998 Perseverança deixa la GLSE en no consolidar-se el projecte de francmaçoneria catalana que propiciaven aquells nous estatuts (tot i haver col·laborat activament a la creació del Districte Gran Lògia de Catalunya i Balears, bloquejat des d’un principi per la mateixa GLSE). El 1999, passa a integrar-se al Gran Orient de Catalunya que el G.·.Francesc Bruguera havia fundat l’any 1990.

Aquest mateix any 1999 s’afegeix la data 1976 al nom de Perseverança en record de l’any de la seva fundació i el 8 de maig acorda constituir-se en Taller Mixt. El mes de febrer de l’any 2001, amb ocasió de la celebració del seu 25è aniversari, torna al seu original de Catalunya mantenint la data de fundació. En els texts preparats per a l’ocasió pot llegir-se: “…agrair a tots els Germans que avui decoreu les nostres columnes i que amb el vostre ànim i amistat ens obligueu a continuar la nostra tasca i fer que aquesta lògia, la primera d’Espanya després del franquisme, continuï la seva tasca amb Força i Vigor, i que sigueu molts d’entre vosaltres els que pugueu assistir a la tinguda del 50è aniversari”.

L’any 2005, davant de greus irregularitats administratives del GOC,  Catalunya 1976 decideix desvincular-se’n. Amb el nombre considerable de GG.·. i de GGes.·. de què disposa, i sempre amb l’aspiració de recuperar l’esperit unitari d’aquella Gran Lògia de Catalunya del 1979, funda amb tres tallers més la nova obediència Associació de Lògies Maçòniques Mare Nostrum.

El 27 de maig de 2011, des de l’Obediència Mare Nostrum, Catalunya 1976 s’integra a la històrica i prestigiosa unió maçònica internacional CATENA.

PER SABER-NE MÉS

Respectable Lògia Catalunya (Recuperació de la Francmaçoneria a l’Estat Espanyol (1976-2006). Rosa Roger i Moreno. La Busca edicions. Barcelona, 2009.